Wafelek - ciasto bez pieczenia

4.75 (8 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Moje dzisiejsze ciasto bez pieczenia jest bardzo proste, szybkie, ale najważniejsze bardzo smaczne. Szybko się robi tak też szybko znika z talerza i na jednym kawałku się nie skończy.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • herbatniki szt. w zależności od blaszki (u mnie wyszło około 35 herbatników),
    powidła śliwkowe 1 słoik,
    czekolada deserowa 50 g,
    serek mascarpone 200 g ( można więcej),
    śmietana 30 % 600 ml,
    cukier puder 3 łyżki,
    wafelki w czekoladzie 200 g,(u mnie Prince pałki),
Wystaw ocenę:

4.75 (8 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Wafelek - ciasto bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (można bez papieru).
    Następnie spód blaszki wyłożyć herbatnikami.
    Herbatniki posmarować powidłami śliwkowymi.
    Wafelki czekoladowe pokroić na drobne kawałki (3 - 4 wafelki odłożyć na górę).
    Czekoladę deserową posiekać na małe kawałki.
    Śmietanę 30 % dobrze schłodzoną ubić na sztywną masę z cukrem pudrem oraz z serkiem mascarpone .
    Pokrojone wafelki wmieszać do ubitej śmietany dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać.
    Na herbatniki z powidłami rozłożyć połowę śmietany.
    Na śmietanę rozłożyć herbatniki, posmarować powidłami i rozłożyć pozostałą śmietanę wyrównać.
    Górę obsypać pokrojonymi, pokruszonymi wafelkami.
    Ciasto włożyć co najmniej na 3 - 4 godziny do lodówki.

Porady

Czas przygotowania 30 minut + czas chłodzenia. Zamiast powideł można użyć kwaskowego dżemu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować