Ciasto bez pieczenia z masą budyniową i masłem orzechowym

4.49 (162 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszysty krem budyniowy, chrupiące pełnoziarniste ciasteczka i czekolada, a dla kontrastu słone masło orzechowe z kawałkami orzechów- to nie może nie smakować

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na kwadratową tortownicę 24x24cm
    2 budynie śmietankowe z cukrem
    500 mleka
    250 g masła
    370 g herbatników pełnoziarnistych
    100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów

    Na polewę
    70 g masła
    2 łyżki kakao
    4 łyżki cukru
    1,5 łyżki mleka
    1/3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto bez pieczenia z masą budyniową i masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budynie ugotować w 500 ml mleka, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać do niego po łyżce zimnego budyniu, aż wyjdzie nam puszysty krem. Dno kwadratowej tortownicy wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć krem budyniowy i przykryć kolejną warstwą herbatników. Masło orzechowe rozgrzać w kąpieli wodnej, rozsmarować na herbatnikach i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Polewa.Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy łyżeczkę żelatyny i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie. Gotową polewą polewamy ciasto. Posypujemy orzeszkami piniowymi i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 h. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować