Ciasto bakaliowe z polewą czekoladową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne pełne bakalii ciasto. Nie wymaga dużo pracy, a jest idealne do popołudniowej kawy. Zapewniam, że jak je upieczecie to będzie szybko znikać z talerza. Podczas pieczenia po domu unosi się pyszny zapach. Polecam.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    3 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka orzechów włoskich
    1 szklanka rodzynek
    20 dag wiórek kokosowych
    pół szklanki mleka
    10 dag mlecznej czekolady
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    5 jajek

    Dodatkowo:
    10 dag mlecznej czekolady
    orzechy włoskie do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto bakaliowe z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy kroimy na małe kawałki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, wlewamy olej i miksujemy jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy, mleko, mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę, miksujemy na gładkie ciasto.
  • 3. Do ciasta wsypujemy wiórki, czekoladę, rodzynki i orzechy, dokładnie mieszamy. ( Ciasto jest dość gęste, więc nie należy się przejmować).
  • 4. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy.
  • 5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie smarujemy nią ciasto, dekorujemy połówkami orzechów i odstawiamy do zastygnięcia.
  • 6. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy Rodzynki Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować