Sernik z polewą czekoladową

4.79 (210 ocen)

Pyszny, klasyczny sernik polany roztopioną czekoladą, posypany płatkami migdałowymi na kakaowym spodzie. Dzięki dodaniu bitej śmietany i pieczeniu w niskiej temperaturze, ciasto jest niezwykle delikatne, wprost rozpływa się w ustach :)

Składniki:

  • ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej
    150g masła
    2 żółtka (białka zachować)
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    masa serowa:1 kg sera trzykrotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
    6 jajek
    100g masła
    1 szklanka cukru
    1 budyń śmietankowy
    250 ml śmietany kremówki

    polewa: 150g czekolady mlecznej
    2 łyżki śmietany kremówki
    łyżka masła

    ponadto: 80g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.79 (210 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciasto

Sernik z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao na stolnicę. Dodać posiekane masło, cukier puder, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć i chłodzić godzinę w lodówce. Po tym czasie wylepić nim dno wyłożonej papierem do pieczenia formy (25/30 cm). Piec 15 minut w 180 st. Wystudzić.
  • 2. Masa serowa: masło utrzeć na puch. Zmiksować z cukrem, a następnie dodawać po jednym żółtku. Całość utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać łyżkami ser, ubitą kremówkę i proszek budyniowy. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek (dodać też białka z kruchego ciasta).
  • 3. Masę serową przelać na podpieczony spód i piec 15 minut w 180 st. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec kolejne 15 minut. Ostatnie 40 minut piec w temp.140 st. Studzić w zamkniętym piekarniku.
  • 4. Czekoladę rozpuścić na parze, połączyć z masłem i śmietaną. Gorącą polewą polać wystudzony sernik i posypać płatkami migdałowymi.Sernik najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować