Ciasto adwokat bez pieczenia

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jeśli mamy ajerkoniak w lodówce zróbmy wyśmienite ciasto na herbatnikach, z kremem budyniowym wzbogaconym o ten likier. Ciasto jest proste i nie wymaga pieczenia, a smakuje rewelacyjnie. My robimy często ajerkoniak, można powiedzieć, że jest to nasza wielkanocna tradycja. Potem wykorzystujemy go do różnych wypieków-tortów, babek, mazurków, ale „adwokat” zawsze cieszy się największym powodzeniem wśród gości!

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 ml mleka
    8 g cukru wanilinowego
    Masa budyniowa
    180 g cukru
    3 żółtka
    30 g mąki pszennej
    80 g mąki ziemniaczanej
    250 g miękkiego masła 82%
    200 ml adwokata
    Dodatkowo
    herbatniki kakaowe, około 30-35 sztuk
    kakao i cukier puder5 do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta bez pieczenia

Ciasto adwokat bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Sposób wykonania:
    Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
    400 ml mleka wstawiamy na umiarkowany ogień w garnku o grubym dnie. Resztę mleka miksujemy z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym, mąką i skrobią. Gotową masę wlewamy do gorącego mleka, energicznie mieszamy, aby nie porobiły się grudki. Od momentu zagotowania masy trzymamy ją jeszcze na ogniu minutę, aby zgęstniała. Przelewamy do miski i przykrywamy „w kontakt” folią spożywczą, aby nie zrobił się na powierzchni budyniu kożuch. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej.
    Masło i masa budyniowa oraz adwokat powinny mieć podobną temperaturę, wówczas krem się nie zwarzy.
    Masło rozbijamy na puch mikserem, powinno zbieleć. Nie przerywamy ucierania i dodajemy partiami budyń, krótko mieszając, tylko do połączenia obu mas. Następnie cienką stróżką wlewamy adwokata. W opisie podajemy 200ml, ale jeśli adwokat jest rzadki należy dodać go mniej. Masa ma być gęsta. Budyń powinien być również dość gęsty, nie lejący.
    Teraz blaszkę o wymiarach 22x22 wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą i na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników, a na nich krem (krem dzielimy na trzy części, przy czym ostatniej ma być najmniej), ponownie warstwę ciastek i krem i ostatnią warstwę herbatników przykrywamy cieńszą warstwą kremu.
    Wkładamy adwokata do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał.
    Przed podaniem na stół oprószamy wierzch ciasta cukrem pudrem i kakao.


    Ciasto adwokat gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować