Ciasto puszek bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni aż do momentu kiedy nabiorą pięknego, złotego koloru.
Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy. Kiedy śmietana zaczyna być już sztywna dodajemy do niej cukier i sok z limonki a także przestudzoną żelatynę i ubijmy jeszcze 1-2 minuty.
Kwadratową tortownicę (długość okoł0 22 cm) wykładamy herbatnikami. Warstwę herbatników smarujemy dżemem porzeczkowym (połową), a następnie na dżem wykładamy porcję śmietany. Na śmietanie znowu układamy herbatniki, ponownie smarujemy je dżemem porzeczkowym i wykładamy porcję śmietany (zostawiamy 2-3 łyżki aby rozsmarować je na ostatniej warstwie). Wykładamy ostatnią warstwę herbatników, pokrywamy je resztą śmietany, posypujemy wierzch płatkami migdałowymi i wstawiamy ciasto do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem na wierzch ciasta rozkruszamy beziki (będą wtedy chrupiące), ciasto kroimy na kawałki i serwujemy w towarzystwie aromatycznej filiżanki kawy lub herbaty, smacznego :)
Komentarze