Ciastka ślimaczki

3 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dwukolorowe i łatwe do zrobienia ciastka, a dzieciaki za nimi przepadają. Sama pierwszy raz piekłam je będąc jeszcze dzieckiem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    100 g masła
    100 g cukru pudru
    3 żółtka
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 1/2 łyżki kakao
    1 łyżeczka śmietany kwaśnej (opcjonalnie)
    Dodatkowo:
    białko
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Kruche ciasto Desery Ciastka

Ciastka ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka ślimaczki 1. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać oba cukry, masło, żółtka, szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto, jeśli się nie zwiąże dodać śmietanę. Podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać kakao, ponownie wyrobić. Oba ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
    Schłodzone ciasta rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 1/2 cm (na stolnicy obsypanej mąką).

    Ciasto jasne posmarować roztrzepanym białkiem, wyłożyć na nie ciasto ciemne, ponownie rozsmarować białko. Zwinąć w roladę (najlepiej na folii spożywczej). Ponownie schłodzić w lodówce, aby dobrze się kroiło.
  • Ciastka ślimaczki 2. Kroić w plasterki ostrym nożem na grubość 1/2 cm.
    Piec na blasze wyścielonej papierem do pieczenia przez 12-15 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół).
    Wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować