Kruche ślimaczki z powidłami

4.99 (176 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto smarowane domowymi gęstymi powidłami śliwkowymi zawinięte w rulon i pokrojone na kawałki i upieczone to propozycja na bardzo smaczny i szybki domowy słodki deser do filiżanki gorącej kawy czy herbaty, cudownie maślane i rozpływające się w ustach, to propozycja na słodki poczęstunek.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na jedną blaszkę ślimaczków:

    3,5 szklanki mąki pszennej używam rzeszelskiej lub luksusowej Młynomag

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    5 łyżek gęstej śmietany 18%

    3 żółtka

    ½ szklanki cukru

    1 cukier waniliowy

    20 dag masła 82%

    1 słoiczek gęstych powideł śliwkowych

    1 małe jajko do posmarowania

    Gruby brązowy cukier demerara do posypania
Wystaw ocenę:

4.99 (176 ocen)

Kruche ślimaczki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia, w środku zrobić wgłębienie dodać żółtka, śmietanę i pokrojone na kawałki zimne masło, całość wymieszać i zagnieść szybko jednolite ciasto.

    Owinąć w folię spożywczą włożyć na pół godziny do lodówki, po tym czasie ciasto rozwałkować na lekko podsypanej stolnicą mąką na grubość około 5 mm posmarować powidłami i zawinać w rulon.

    Nagrzać piekarnik do 175*c.
  • Przygotowanie 2. Zawinięte ciasto pokroić na 2-3 cm kawałki , układać na blasze wyłożonej pergaminem zachowując odstęp(ciasteczka urosną) posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem i posypać grubym brązowym cukrem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut.

    Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu gdy tylko wystygną.

    Słodkich wypieków !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować