Ciastka orzeszki

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne malutkie orzeszki przypominające prawdziwe orzechy włoskie, idealne do popołudniowej kawki. Dodatkowo otuliłam je polewą czekoladową z orzechami włoskimi.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Foremki do orzeszków
    Ciasto:
    4 szklanki mąki
    4 jajka
    kostka margaryny
    2 łyżki cukru pudru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany 18%

    Masa:
    kostka masła
    1/2 szklanki mleka
    szklanka zmielonych orzechów włoskich
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    tabliczka czekolady mlecznej
    zmielone orzechy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciastka orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z margaryną, dodać jajka, śmietanę, cukier,proszek. Wyrobić ciasto. Odrywać malutkie kawałeczki ciasta i wylepiać foremki orzeszków. Ciasteczka piec w piekarniku w 180 stopniach ok 15 minut.
  • 2. Mleko zagotować z cukrem, zalać orzechy włoskie i odstawić do napęcznienia. Miękkie masło utrzeć na puszysty krem, porcjami dodawać wystudzone orzechy z mlekiem.
  • 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka przekładać masą i zlepiać po dwa. Maczać w polewie i orzechach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa orzechowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować