składniki: na dużą blachę:5 jajek,
1,5 szklanki cukru,
2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
1 łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej,
1 litr mleka,
250 g. margaryny,
42 sztuki herbatników.
Ciastka budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wykonanie:Zagotować litr mleka razem z margaryną,jajka z cukrem zmiksować na pulchną masę,dodać budynie i mąki.Do gotującego się mleka dodać utarte jaka z budyniami i mąka.Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając aż masa zrobi się gładka i jednolita.Wylać gorącą na ułożone herbatniki,przykryć drugą warstwą herbatników,zalać galaretką.(Można również posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową)
Galaretka:kolor dowolny,2 sztuki galaretki rozrobić w dwóch szklankach wody,gdy zacznie tężeć wylać na ciastka.
Komentarze