Ciastka budyniowe

4.5 (186 ocen)

  • 30 min

Ciastka dla małych łasuchów. Bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Nadziewane dżemem.

  • 30 min

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
    150 g cukru
    170 g mąki orkiszowej jasnej (można użyć zwykłej pszennej)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 budynie śmietankowe
    1/4-1/2 szklanki mleka

    ok. 1/2 małego słoika gęstego dżemu, np. truskawkowego
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia i budynie. Do utartego masła dodawaj składniki suche i stopniowo mleko, ale z mlekiem ostrożnie bo ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Wyrób na gładko.
  • 2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
  • 3. W dłonie nabieraj ciasto, formuj kulkę trochę większą od orzecha włoskiego. Układaj w odstępach na blaszce. Potem każdą kulkę spłaszczaj ręką i w każdej zrób delikatnie dołek. Do dołków nakładaj po 1 łyżeczce dżemu. Piecz przez ok. 12-13 minut. Ciastka powinny być lekko rumiane, ale nie brązowe. Po upieczeniu pozostaw na blasze do całkowitego ostygnięcia.

Porady

Ciastka nadają się do dłuższego przechowywania, nawet po 7 dniach są jak świeżo upieczone. Przechowujemy w zamkniętym pudełku. Do wypełniania używamy dowolnego dżemu, ale ważne, by był on bardzo gęsty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować