Ciastka budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia i budynie. Do utartego masła dodawaj składniki suche i stopniowo mleko, ale z mlekiem ostrożnie bo ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Wyrób na gładko.
2.Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
3.W dłonie nabieraj ciasto, formuj kulkę trochę większą od orzecha włoskiego. Układaj w odstępach na blaszce. Potem każdą kulkę spłaszczaj ręką i w każdej zrób delikatnie dołek. Do dołków nakładaj po 1 łyżeczce dżemu. Piecz przez ok. 12-13 minut. Ciastka powinny być lekko rumiane, ale nie brązowe. Po upieczeniu pozostaw na blasze do całkowitego ostygnięcia.
Porady
Ciastka nadają się do dłuższego przechowywania, nawet po 7 dniach są jak świeżo upieczone. Przechowujemy w zamkniętym pudełku.
Do wypełniania używamy dowolnego dżemu, ale ważne, by był on bardzo gęsty.
Komentarze