Ciasteczko z mięsnym nadzieniem

5 (190 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Takie ciasteczko znajduje zawsze wielu zwolenników. Nadaje się na piknik. Ja zjadam je popijając czerwonym barszczykiem, a mąż popijając piwkiem.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 opakowanie ciasta francuskiego 275g
    Farsz :
    25 dag chudej mielonej szynki
    25 dag obgotowanych grzybów leśnych
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1/2 papryki żółtej
    1 łyżka siekanej natki pietruszki
    1 łyżka siekanego szczypiorku
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
    sól
    1 łyżka masła
    Dodatkowo:
    blacha wyłożona papierem do pieczenia
    mleko do smarowania ciastek
    czarnuszka do posypania
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Ciasteczko z mięsnym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka z mięsnym nadzieniem 1. Przygotuj farsz. Na maśle zeszklij cebule i czosnek, dodaj mięso, podduś. PO 10 min dodaj pokrojone grzyby, przesmaż. Dopraw solą , pieprzem i papryką. Odstaw, dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę i natkę pietruszki oraz szczypiorek.
  • Ciasteczka z mięsnym nadzieniem 2. Ciasto rozwiń. Wykrój krążki ( spody). Wierzchnie krążki muszą mieć wycięty środek, mniejszą foremką. Na blasze układaj spód, a na nim krążek z dziurką. Ciastko posyp mlekiem i posyp czarnuszką.
  • Ciasteczka z mięsnym nadzieniem 3. W środek ciasteczka nałóż farsz.
  • Ciasteczka z mięsnym nadzieniem 4. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez 20 minut. Podawaj posypane, pokrojonym szczypiorkiem.

Porady

Z reszty ciasta można upiec ciasteczka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować