Bułki pszenne z nadzieniem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie farszu:
Mięso z ugotowanych korpusów kaczki i gęsi, rozdrabniamy przez sitko 12 mm. Dodajemy przyprawy, wymieszać.
2.Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajko, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże z cukrem i pozostałe ciepłe mleko.
3.Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
4.Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5.Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 9 równych części.
6.Z ciasta rozgniatamy w dłoni placek do którego wkładamy kulkę z farszu o wadze ponad 50 gram, zagniatamy formułując bułkę.
7.Tak uformowane bułki układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół).
8.Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20 - 30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek.
Komentarze