Ptysie z mięsnym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku zagotuj wodę wraz z margaryną. Zmniejsz ogień i wsyp mąkę, całość mieszaj drewnianą łyżką, aż do powstania gładkiego ciasta (powinna utworzyć się kula). Odstaw do ostygnięcia. Wybite jajka pojedynczo wetrzyj w zimną masę. Tak przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuj ptysie (średniej wielkości). Piecz w nagrzanym do 190ºC piekarniku przez około 25 minut.
Pierś z kurczaka oraz paprykę umyj, dokładnie oczyść i oddzielnie pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, umyj, drobno pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni z dodatkiem smalczyku. Następnie dodaj pokrojone mięso kurczaka. Kolejno dodaj paprykę oraz przyprawy, smaż do momentu, aż wszystko będzie miękkie. Zostaw do ostudzenia, a następnie przełóż do miseczki, dodaj starty ser, musztardę oraz majonez. Ewentualnie dopraw jeszcze do smaku i wymieszaj.
Wystudzone ptysie przekrój na pół, spody wypełnij przygotowanym farszem, przykryj górną częścią i włóż do piekarnika jeszcze na kilka minut. Podawaj ciepłe. Do gotowych ptysiów możesz jeszcze dodać plasterki ogórka i posypać szczypiorkiem.
Komentarze