Ciasteczka szpinakowo-łososiowe

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Ciasteczka powstały gdy pierwszy raz organizowałem przyjęcie dla znajomych. Podane z dipem są idealnym wypełnieniem każdej zabawy.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 330 gramów
    - masło: 130 gramów
    - łosoś wędzony w plastrach: 150 gramów
    - szpinak: 500 gramów
    - jaja: 2 sztuki
    - czosnek: 1 ząbek
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - ser blue chesse: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka szpinakowo-łososiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta francuskiego: z mąki (330g), wody (100ml), łyżeczki soli i stopionego masła (130g.) zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 2 godz.
  • 2. Wyjąć z lodówki ciasto. Masło posiekane ułożyć na srodku ciasta. Złożyć ciasto z 4 stron tworząc pakiet. Stolnicę posypać mąką. Rozwałkować ciasto, złożyć ciasto na 3 części, by 3 warstwy leżały na sobie. Rozwałkować. Powtórzyć czynność 5 razy. Przed każdym wałkowaniem chłodzić około 1 godz. Na koniec rozwałkować na grubość 2-3 mm.
  • 3. Przygotowanie nadzienia słonego: Czosnek pokrojony w drobną kostke podsmażyć na maśle, dodać do niego potem szpinak (namoczony i odciśnięty). Gdy już będzie gorący wybić jajo, aby się ścieło. Łososia pokroić w kostke 1cm na 1cm i dodać do szpinaku. Razem już teraz dusić. Na koniec dodać ser pleśniowy by się rozpuścił i zagęścił a na samym końcu przyprawic pieprzem i solą.
  • 4. Z ciasta wycinać kwadraty o wielkości 10cmx10cm. Po środku nakładać farsz i skleić po przekątnej. Po sklejeniu zawinąć roki i też skleić. Zrobione tak ciasteczka ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem i wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 225 stopni i piec około 20 min.
    Podawać na ciepło lub jako zimną przekąskę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś wędzony Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować