Ciasteczka szpinakowo-łososiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta francuskiego: z mąki (330g), wody (100ml), łyżeczki soli i stopionego masła (130g.) zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 2 godz.
2.Wyjąć z lodówki ciasto. Masło posiekane ułożyć na srodku ciasta. Złożyć ciasto z 4 stron tworząc pakiet. Stolnicę posypać mąką. Rozwałkować ciasto, złożyć ciasto na 3 części, by 3 warstwy leżały na sobie. Rozwałkować. Powtórzyć czynność 5 razy. Przed każdym wałkowaniem chłodzić około 1 godz. Na koniec rozwałkować na grubość 2-3 mm.
3.Przygotowanie nadzienia słonego: Czosnek pokrojony w drobną kostke podsmażyć na maśle, dodać do niego potem szpinak (namoczony i odciśnięty). Gdy już będzie gorący wybić jajo, aby się ścieło. Łososia pokroić w kostke 1cm na 1cm i dodać do szpinaku. Razem już teraz dusić. Na koniec dodać ser pleśniowy by się rozpuścił i zagęścił a na samym końcu przyprawic pieprzem i solą.
4.Z ciasta wycinać kwadraty o wielkości 10cmx10cm. Po środku nakładać farsz i skleić po przekątnej. Po sklejeniu zawinąć roki i też skleić. Zrobione tak ciasteczka ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem i wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 225 stopni i piec około 20 min.
Podawać na ciepło lub jako zimną przekąskę.
Komentarze