Zupa krem z pomidorów

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ciepły i lekko pikantny krem z pomidorów to idealne danie na jesienny wieczór kiedy pomidory już przestają być tak dobre by jeść je surowe.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - pomidor: 4 sztuki
    - ostra papryka, ja wybrałem chilli czerowne: 1 sztuka
    - ząbek czosnku: 2 sztuki
    - śmietana 18%: 50 mililitrów
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - ser parmezan lub grana padano: 1 szczypta
    - cebula czosnkowa: 0.5 sztuki

Zupa krem z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory obieramy ze skóry. Usuwamy gniazda i kroimy w kostkę.
    Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Paprykę filetujemy czyli usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
  • 2. Wszystko smażymy na łyżce oliwy najlepiej w garnku.
  • 3. Gdy cebula puści sok, który się lekko z karmelizuje wrzucamy pomidory. Gotujemy wszystko pod przykryciem około 20 min.
  • 4. Gorącą zupę blendujemy na aksamitny krem. Przyprawiamy solą, pieprzem. Wlewamy trochę śmietany i podajemy z ulubionym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy