CIASTO SZPINAKOWO TRUSKAWKOWE

  • wyświetlono: 206 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciasto szpinakowe z truskawkami, przełożone delikatnym kremem śmietankowym i galaretką z prawdziwych truskawek.

1abc1a
  • -10 porcje
  • Łatwy

Składniki

CIASTO:
jajka (3 duże)
cukier (1 szkl.)
mąka pszenna jasna typu 500 (2 szkl.) (dobrze też się sprawdzi mąka krupczatka)
proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)
olej (3/4 szkl)
szpinak świeży bez łodyżek (120 g) (najlepiej się sprawdzi szpinak baby)

KREM ŚMIETANKOWY:
śmietanka kremówka 30 % (500 ml)
cukier puder (4 łyżki)
żelatyna (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl)

MUS TRUSKAWKOWY:
truskawki (500 g)
galaretka truskawkowa sypka (2 opakowania)

DODATKOWO:
truskawki do ozdoby (dowolna ilość)
listki mięty do ozdoby (dowolna ilość)

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO SZPINAKOWO TRUSKAWKOWE

  • 1. 1.) Ciasto:
    Blendujemy szpinak z niewielką ilością oleju na papkę.
    Jajka miksujemy z cukrem na puszysto, dolewamy olej, przesianą mąką, przesiany proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników.
    Dodajemy zblendowany szpinak i miksujemy do uzyskania jednolitego zielonego koloru.
    Ciasto przelewamy do tortownicy (24 cm) i pieczemy w funkcji góra - dół w 180*C / 40 min.
    Upieczone ciasto studzimy i odkrawamy z niego przyrumienioną górę (nie będzie nam potrzebna).
    Ciasto przekrawamy na 2 blaty. Jeden blat kruszymy.

    2.) Krem śmietankowy:
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
    Kremówkę miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder i ostudzoną żelatynę.

    3.) Mus truskawkowy:
    Blendujemy truskawki na mus i przesiewamy przez sito.
    Mus truskawkowy doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy grzanie.
    Wsypujemy galaretki, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.

    4.) Wykończenie:
    Blat ciasta przekładamy do wysokiej tortownicy (ja użyłam rant do wypieków, bo ciasto w fazie końcowej jest dość wysokie).
    Na ciasto nakładamy połowę kremu śmietankowego i wyrównujemy.
    Wlewamy ostudzony mus truskawkowy i wstawiamy do zamrażalki na 10 minut żeby mus dobrze stężał.
    Po tym czasie, nakładamy drugą część kremu śmietankowego, wygładzamy powierzchnię i posypujemy pokruszonym drugim blatem ciasta.
    Ciasto truskawkowo szpinakowe chłodzimy 4 -24 godz. a najlepiej zostawić na noc.
    Przed podaniem dekorujemy truskawkami i miętą.

Porady

- Ciasto przechowujemy w lodówce.
- Żeby uzyskać intensywny kolor ciasta, mąka musi być jasna pszenna typu 500 i szpinak świeży, najlepiej baby, bez łodyżek i dobrze zblendowany.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoTruskawkiszpinakmus truskawkowywypiekizielone ciastoleśny mech

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto szpinakowo- śliwkowe

Dodane przez: Jaga85

Ciasto szpinakowo- śliwkowe

Szpinakowe ciasto w każdej odsłonie...

Zielone ciasto

Dodane przez: dorota w

Zielone ciasto szpinakowo-malinowe

Ciasto o pięknych, wręcz jaskrawych...

Ciasto truskawkowe

Dodane przez: danusia19671

Ciasto truskawkowe

W prosty i szybki sposób możemy...

Runo leśne - Ciasto szpinakowe

Dodane przez: Pattka89

Szpinakowe Ciasto Runo leśne

Takiego ciasta pewnie jeszcze nie...

ciasto marchwiowo-szpinakowe z cynamonem

Dodane przez: Martyna1991

Ciasto marchewkowo-szpinakowe

Wilgotne ,lekko słodkie ciasto...

Ciasto szpinakowe

Dodane przez: ankad21

Ciasto szpinakowe

Wyśmienicie smakuje z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE