REKLAMA

CIASTO SZPINAKOWO TRUSKAWKOWE

wyświetlono: 4278 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Ciasto szpinakowe z truskawkami, przełożone delikatnym kremem śmietankowym i galaretką z prawdziwych truskawek.

opublikowany: 15.10.2019
Udostępnij Pinterest
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    jajka (3 duże)
    cukier (1 szkl.)
    mąka pszenna jasna typu 500 (2 szkl.) (dobrze też się sprawdzi mąka krupczatka)
    proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)
    olej (3/4 szkl)
    szpinak świeży bez łodyżek (120 g) (najlepiej się sprawdzi szpinak baby)

    KREM ŚMIETANKOWY:
    śmietanka kremówka 30 % (500 ml)
    cukier puder (4 łyżki)
    żelatyna (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl)

    MUS TRUSKAWKOWY:
    truskawki (500 g)
    galaretka truskawkowa sypka (2 opakowania)

    DODATKOWO:
    truskawki do ozdoby (dowolna ilość)
    listki mięty do ozdoby (dowolna ilość)
Ocena:

(średnia 4.46 z 167 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. 1.) Ciasto:
    Blendujemy szpinak z niewielką ilością oleju na papkę.
    Jajka miksujemy z cukrem na puszysto, dolewamy olej, przesianą mąką, przesiany proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników.
    Dodajemy zblendowany szpinak i miksujemy do uzyskania jednolitego zielonego koloru.
    Ciasto przelewamy do tortownicy (24 cm) i pieczemy w funkcji góra - dół w 180*C / 40 min.
    Upieczone ciasto studzimy i odkrawamy z niego przyrumienioną górę (nie będzie nam potrzebna).
    Ciasto przekrawamy na 2 blaty. Jeden blat kruszymy.

    2.) Krem śmietankowy:
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
    Kremówkę miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder i ostudzoną żelatynę.

    3.) Mus truskawkowy:
    Blendujemy truskawki na mus i przesiewamy przez sito.
    Mus truskawkowy doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy grzanie.
    Wsypujemy galaretki, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.

    4.) Wykończenie:
    Blat ciasta przekładamy do wysokiej tortownicy (ja użyłam rant do wypieków, bo ciasto w fazie końcowej jest dość wysokie).
    Na ciasto nakładamy połowę kremu śmietankowego i wyrównujemy.
    Wlewamy ostudzony mus truskawkowy i wstawiamy do zamrażalki na 10 minut żeby mus dobrze stężał.
    Po tym czasie, nakładamy drugą część kremu śmietankowego, wygładzamy powierzchnię i posypujemy pokruszonym drugim blatem ciasta.
    Ciasto truskawkowo szpinakowe chłodzimy 4 -24 godz. a najlepiej zostawić na noc.
    Przed podaniem dekorujemy truskawkami i miętą.

Porady

- Ciasto przechowujemy w lodówce. - Żeby uzyskać intensywny kolor ciasta, mąka musi być jasna pszenna typu 500 i szpinak świeży, najlepiej baby, bez łodyżek i dobrze zblendowany.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: juchab juchab

Ciasto Szpinakowo - truskawkowe

Zdrowo, kolorowo i bardzo smacznie:)))

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 30.05.2015 | wyświetlono: 1094 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: RedakcjaPP RedakcjaPP

Ciasto truskawkowe

Jestem bardzo szczęśliwa, gdy ciasta, które piekę, smakują. To jedno z moich ulubionych.

kategoria: Ciasta Desery biszkopty galaretki opublikowany: 03.06.2015 | wyświetlono: 1099 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE