Makaron spaghetti ze szpinakiem i orzechami nerkowca

4.5 (186 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jeśli lubisz szpinak to, to danie podpije Twoje kubki smakowe.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron spaghetti (pszenica durum lub makaron z mąki pp): 300 gramów
    - szpinak: 300 gramów
    - śmietana 30-36%: 5 łyżek
    - jajo: 1 sztuka
    - orzechy nerkowca: 60 gramów
    - ząbek czosnku: 1 ząbek
    - sól i pieprz w młynku: 1 szczypta
    - oliwa albo olej: 1 łyżka
    - ser pleśniowy z zieloną pleśnią: 50 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron spaghetti ze szpinakiem i orzechami nerkowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron spaghetti gotujemy al dente. Szpinak płuczemy zimną wodą i odciskamy, następnie kroimy lub drzemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy nasz szpinak, on przez około 5 min musi się smażyć.
  • 2. W momencie kiedy szpinak już nie jest puszystą sałatką tylko "papką" dodajemy rozgnieciony i pokrojony ząbek czosnku. Gdy szpinak nabędzie aromat naszego czosnku to dodajemy jedno jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do tego by jajo się lekko ścięło. Szpinak zalewamy 5 łyżkami śmietany.
  • 3. Makaron układamy na talerzu, nakładamy szpinak, posypujemy rozdrobnionym serem pleśniowym i posiekanymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować