Ciasteczka serowe "różyczki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto: z mąki, zimnego masła, twarogu, żółtka i cukru pudru zagnieść szybko jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę i wstawić do lodówki na 60 minut.
2.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 3- 4 mm. Wykrawać kółka o średnicy 6-7 cm. Układać po 4 kółka tak, aby zachodziły na siebie w połowie. Następnie zwinąć, zaczynając od kółka znajdującego się na górze. Przekroić nożem na pół, aby powstały dwie róże. Płatki róży lekko odchylić do tyłu i oprószyć cukrem.
3.Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Komentarze