Ciasteczka różyczki

4.98 (199 ocen)

Po upieczeniu różyczki można posypać cukrem pudrem. Każdy kto je próbował był zachwycony, więc ich jedyną wadą jest to, że szybko znikają ze stołu.

Składniki:

  • Składniki:
    - 40 dag mąki,
    - 25-30 dag masła,
    - 4-5 żółtek,
    - 8 dag cukru pudru,
    - Szczypta soli,
    -
    - Marmolada wieloowocowa do środka (może być z dodatkiem róży)
Wystaw ocenę:

4.98 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Marmolady

Ciasteczka różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ułożenie kół i smarowanie 1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki. Całość zagnieść jak ciasto kruche. Rozwałkować ciasto na około 3 mm i wykrawać od literatki kółka.

    Aby powstały dwie różyczki potrzebne są nam 5 kółek. Układamy je tak, aby zachodziły delikatnie na siebie. Miejsca łączeń najlepiej posmarować białkiem za pomocą pędzelka. Wzdłuż zachodzących na siebie kółek kładziemy marmoladę.
  • ruloniki 2. wykonanie ruloników.
  • przed pieczeniem 3. Zwijamy całość w rulon, który następnie przekrawamy na połowę. W ten sposób wychodzą dwie róże, które przekładamy na blaszkę, lekko rozchylając ich płatki.
    W ten sam sposób wykonujemy kolejne różyczki. Gdy mamy całą blaszkę pieczemy w 170° około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować