Lany chrust

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna alternatywa dla tradycyjnego chrustu.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 średnie wiejskie jajka

    1 pełna łyżka domowego cukru waniliowego

    szczypta soli

    2 łyżki wódki

    210 g mąki pszennej

    150 ml mleka 3,2%

    cukier puder (do oprószenia)

    500 ml oleju (do smażenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Faworki Wódki Jajko

Lany chrust - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić do żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Żółtka przełożyć do miski dodać cukier waniliowy i zmiksować do podwojenia objętości. Dodać wódkę, mleko oraz mąkę, zmiksować do połączenia się składników. Dodawać do łyżce ubitych białek i delikatnie wymieszać. Olej rozgrać do temperatury ok. 175 stopni. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką lub do woreczka strunowego (odciąć mały otwór w rogu worka). Ciasto wylewać okrężnymi ruchami na rozgrzany olej, smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka Mleko Wódka

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować