Lany chrust

4.5 (141 ocen)

Chruściki smażone w ten sposób są bardzo smaczne i chrupiące. Robi się je dosyć szybko a jeszcze szybciej znikają z talerza. Poczęstowałam nimi dzisiaj kilka osób i wszystkie poprosiły o przepis, tak im smakowały.

Składniki:

  • 3 jajka
    łyżka cukru waniliowego
    200g mąki
    150ml mleka
    1 łyżka rumu
    szczypta soli

    olej do głębokiego smażenia (ok 1/2l)
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Lany chrust - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć na puch z cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać na zmianę mleko, mąkę i rum. Białka ubić na sztywna piane ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto przelać do rękawa cukierniczego i wylewać na gorący olej formując fantazyjne esy-floresy.
    Chrusty odsączyć z nadmiaru tłuszczu, oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować