Lany chrust

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

U mnie w domu kilka razy do roku robię lany chrust bo jest mniej pracochłonny niż zwykły a smakuje tak samo. Dzieciaki i dorośli za nim przepadają, usmażyłam dziś całą miskę chrustu i śladu nie ma po nich. Bardzo szybki w przygotowaniu, mięciutki i z łatwo dostępnych składników, który każdy znajdzie u siebie w szafce kuchennej.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki mleka
    2 duże jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka otarta z cytryny
    3 łyżki wódki
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    1 l oleju do smażenia
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Ciastka Faworki

Lany chrust - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wsypać mąkę, wbić jajka, wlać mleko, wódkę, wsypać sól, skórkę otartą z cytryny oraz dodać proszek do pieczenia. Energicznie wymieszać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Ciasto ma być lekko gęste ale lejące.
  • chrust 2. Na patelnię lub do garnka wlać olej, rozgrzać go. Do wysokiej szklanki włożyć worek cukierniczy np. jednorazowy i wlać ciasto, obciąć końcówkę nożyczkami i nalewać na rozgrzany olej robiąc ruchy okrężne. W garnku u mnie mieściły się 4 lane chrusty.
  • chrust 3. Chrust smażyć po kilka sekund z dwóch stron. Wykładać na ręcznik papierowy.
  • 4. Lane chrusty obficie posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować