Chrupiący relish marchewkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prawdziwy wyśmienity, wyrazisty smak. Wspaniale smakuje z ostrymi serami, mięsem, ale też z deserami, np. biszkoptowymi naleśnikami z odrobiną bitej śmietanki.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • marchewka 450 g
    białe części pora 350 g
    4 ząbki czoanku
    świeża kolendra 100 g
    rodzynki 1/2 szklanki
    2 łyżeczki gorczycy
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    2 łyżeczki soli
    ocet balsamiczny 400 ml + 50 ml wody
    cukier 350 g
    sok z cytryny 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Chrupiący relish marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną marchew i pory kroimy w plasterki.
    Marchew, czosnek, pory i kolendrę miksujemy pulsacyjnie w robocie kuchennym.Powinno być drobno posiekane.
    Warzywa wsypujemy do garnka, dodajemy resztę składników, oprócz cukru i soku z cytryny.
    Całość mieszając gotujemy bez przykrycia około 15 minut, potem dodajemy cukier.
    Dalej dotujemy bez przykrycia przez około 30 minut, do momentu aż masa będzie gęsta i ciemna.
    Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą.
    Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
    Przechowujemy około 2 miesiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Marchewka Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować