Prawdziwy wyśmienity, wyrazisty smak. Wspaniale smakuje z ostrymi serami, mięsem, ale też z deserami, np. biszkoptowymi naleśnikami z odrobiną bitej śmietanki.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
marchewka 450 g
białe części pora 350 g
4 ząbki czoanku
świeża kolendra 100 g
rodzynki 1/2 szklanki
2 łyżeczki gorczycy
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki soli
ocet balsamiczny 400 ml + 50 ml wody
cukier 350 g
sok z cytryny 1 łyżka
Chrupiący relish marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obraną marchew i pory kroimy w plasterki.
Marchew, czosnek, pory i kolendrę miksujemy pulsacyjnie w robocie kuchennym.Powinno być drobno posiekane.
Warzywa wsypujemy do garnka, dodajemy resztę składników, oprócz cukru i soku z cytryny.
Całość mieszając gotujemy bez przykrycia około 15 minut, potem dodajemy cukier.
Dalej dotujemy bez przykrycia przez około 30 minut, do momentu aż masa będzie gęsta i ciemna.
Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą.
Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Przechowujemy około 2 miesiące.
Komentarze