Placek marchewkowy

4.5 (147 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dodatek marchwi do ciasta stał się już kultowy. Smakowicie wilgotne ciasto pełne orzechów i rodzynek idealne dla całej rodziny

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na blachę o wymiarach ok. 32x20cm
    Ciasto
    -1 i 1/4 szkl oleju
    -4 jajka
    -2 szkl drobno utartej marchewki
    -2 szkl mąki
    -2 szkl cukru
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżeczki sody
    -2 łyżeczki cynamonu
    -rodzynki
    -orzechy

    Polewa
    -czubata łyżka kakao
    -4 łyżeczki cukru
    -łyżeczka masła
    -2 łyżeczki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Placek marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ucierać tak długo, aż powstanie kremowa puszysta masa. Dalej ucierając, stopniowo dodawać olej i mąkę, a na końcu dołożyć marchewkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodać także rodzynki oraz i orzechy. Wymieszać.
    Blachę wysmarować tłuszczem, posypać mąką. Równomiernie rozsmarować w formie ciasto. Piec około 40 minut w temp. 180st.
    Przygotować polewę: wszystkie składniki umieścić w garnuszku i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Polać ostudzone ciasto, pozostawić do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować