Ogórkowe relish z kurkumą

4.98 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Ogórkowe relish z kurkumą to gęsty, słodko- kwaśny sos z dodatkiem cebulki, świeżego kopru i imbiru. Amerykanie jedzą go zamiast ketchupu, Finowie z wędzonym łososiem. Smakuje do serów, zapiekanek, na chleb, z sałatką ziemniaczaną, na grilla, ze świeżymi bułeczkami, na krakersy lub do dań warzywnych. Fajny przepis na wykorzystanie ogórków.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g ogórka
    1 cebula
    20 g imbiru
    0, 5 łyżeczki mielonej kurkumy
    2 łyżeczki ziaren gorczycy
    2 łyżeczki soli
    500 ml octu jabłkowego
    50 g cukru
    2 łyżki mąki
    2 łyżki wody
    1- 2 gałązki koperku
Wystaw ocenę:

4.98 (188 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy Dip

Ogórkowe relish z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obrać ze skórki i drobno pokroić. Cebule i imbir obrać i posiekać. Wsypać do miski, dodać mieloną kurkumę, gorczycę, sól i zostawić na kilka godzin, albo najlepiej na całą noc, żeby się przegryzło.
    2. Po tym czasie ogórki dobrze odcedzić, wody nie wylewać, ponieważ się przyda. Zagotować wodę z ogórków cukrem i octem. Następnie dodać ogórki z cebulą i imbirem i dusić na małym ogniu około 25- 30 minut. Często mieszać. W razie potrzeby dolać trochę wody. Dwie łyżki mąki wymieszać z 2 łyżkami wody i wlać do garnka. Gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć z ognia.
    3. Koperek drobno posiekać. Dodać do ogórków i zamieszać. Już nie gotować. Przełożyć do słoika i dobrze zakręcić.

Porady

Duże, wyczuwalne ziarna w ogórkach lepiej jest wyciąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Gorczyca Imbir Kurkuma Ogórek Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować