Danie w stylu chińskim. Wyśmienity makaron z bukietem warzyw o wyrazistym smaku sosu sojowego i pikanterią piri-piri. Danie dość lekkie a syte. Imbir i czosnek nadają całości niezwykłego aromatu.
35 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
250g. makaronu Chow Mein
2 duże cebule
10 ząbków czosnku
1/2 papryczki chili
5 cm korzenia imbiru
1 duży brokuł
10 brukselek
400g.mrożonej mieszanki chińskiej
150 ml wody lub bulionu warzywnego
4 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka sosu piri-piri
1 łyżka curry z proszku
sól , pieprz
oliwa do smażenia
Chow mein z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron przygotować wg. przepisu na opakowaniu , odcedzić.
2.Z brukselki zdjąć wierzchnie listki , każdą przekroić na pół , brokuła podzielić na różyczki.
Warzywa ugotować al dente w osolonym wrzątku.
3.Obrane cebule pokroić w kostkę , czosnek w grube plasterki , papryczkę chili i imbir posiekać drobno.
W głębokiej patelni/woku rozgrzać olej , zeszklić cebulę , dodać czosnek , chili i imbir.
Smażyć kolejne 2-3 min co jakiś czas mieszając.
4.Dołożyć makaron , doprawić sosem sojowym i piri-piri.
Smażyć kolejne 5 min.
5.Wlać wodę/bulion , dodać brokuła z brukselką.
Doprawić solą , pieprzem oraz curry.
Dokładnie wymieszać aż powstały sos obklei wszystkie składniki.
Komentarze