Chow Mein z warzywami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie w stylu chińskim. Wyśmienity makaron z bukietem warzyw o wyrazistym smaku sosu sojowego i pikanterią piri-piri. Danie dość lekkie a syte. Imbir i czosnek nadają całości niezwykłego aromatu.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g. makaronu Chow Mein
    2 duże cebule
    10 ząbków czosnku
    1/2 papryczki chili
    5 cm korzenia imbiru
    1 duży brokuł
    10 brukselek
    400g.mrożonej mieszanki chińskiej
    150 ml wody lub bulionu warzywnego
    4 łyżki sosu sojowego ciemnego
    1 łyżka sosu piri-piri
    1 łyżka curry z proszku
    sól , pieprz
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dania z makaronem

Chow mein z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron przygotować wg. przepisu na opakowaniu , odcedzić.
  • 2. Z brukselki zdjąć wierzchnie listki , każdą przekroić na pół , brokuła podzielić na różyczki.
    Warzywa ugotować al dente w osolonym wrzątku.
  • 3. Obrane cebule pokroić w kostkę , czosnek w grube plasterki , papryczkę chili i imbir posiekać drobno.
    W głębokiej patelni/woku rozgrzać olej , zeszklić cebulę , dodać czosnek , chili i imbir.
    Smażyć kolejne 2-3 min co jakiś czas mieszając.
  • 4. Dołożyć makaron , doprawić sosem sojowym i piri-piri.
    Smażyć kolejne 5 min.
  • 5. Wlać wodę/bulion , dodać brokuła z brukselką.
    Doprawić solą , pieprzem oraz curry.
    Dokładnie wymieszać aż powstały sos obklei wszystkie składniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować