Chow mein z kurczakiem i warzywami

3 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To danie przygotowuje się ekspresowo- w zaledwie pół godziny a smakuje fantastycznie!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -0,4 kg filetu z piersi kurczaka
    -0,4 kg mieszanki mrożonych warzyw (u mnie fasolka szparagowa, marchewka, groszek i brukselka)
    -200 g makaronu chow-mein
    -1 puszka mleczka kokosowego
    -1 łyżka marynowanego imbiru
    -1 łyżka przyprawy do kurczaka pikantnej
    -1 łyżka curry
    -2 łyżeczki pasty wasabi
    -3 łyżki sosu sojowego
    -olej sezamowy do smażenia
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Chow mein z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet kroimy w paseczki, obsypujemy przyprawą do kurczaka. Wrzucamy na wok z rozgrzanym olejem sezamowym, dodajemy imbir i smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Wrzucamy warzywa, wlewamy sos sojowy, dokładnie mieszamy. Przesmażamy przez kolejne 5 minut. W tym czasie w osobnym garnku zagotowujemy 2 l wody.
  • 3. Do wody wrzucamy makaron i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Na wok z warzywami i kurczakiem wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy curry, pastę wasabi i dokładnie mieszamy. Dusimy 5 minut.
  • 4. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą, odsączamy i wrzucamy na wok. Bardzo dokładnie mieszamy. Całość, ciągle mieszając smażymy jeszcze 5 minut. Podajemy od razu. Smacznego!

Porady

-W sezonie można użyć świeżych warzyw. -Do dania można dodać dowolne, ulubione warzywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować