Każdy ciasteczkowy smakosz będzie zadowolony dostając w prezencie taki las choinek. Ciasteczka są delikatnie kruche i lekko kwaskowe w smaku, upieczone bez proszku do pieczenia.
30 min
Składniki:
mąka pszenna - 250 g
żurawina suszona - 100 g
masło - 150 g
cukier puder - 80 g
sok z cytryny - 1 łyżeczka
żółtka - 2 szt.
szczypta soli
Choinki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło zmiksuj z cukrem pudrem, aż uzyskasz jasny i puszysty krem. Dodaj żółtka, sok z cytryny, szczyptę soli i zmiksuj. Teraz miksując na najniższych obrotach miksera dodaj partiami przesianą mąkę.
2.Żurawinę bardzo drobno pokrojoną dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj.
3.Z ciasta ulep kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
4.Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 5-6 mm i wycinaj foremką ciastka. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 10 minut na jasnozłoty kolor. Upieczone wyjmij z piekarnika i pozostaw w blaszce do lekkiego przestygnięcia. Następnie wystudź na kratce kuchennej.
Komentarze