Choinki z żurawiną

5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Każdy ciasteczkowy smakosz będzie zadowolony dostając w prezencie taki las choinek. Ciasteczka są delikatnie kruche i lekko kwaskowe w smaku, upieczone bez proszku do pieczenia.

  • 30 min

Składniki:

  • mąka pszenna - 250 g
    żurawina suszona - 100 g
    masło - 150 g
    cukier puder - 80 g
    sok z cytryny - 1 łyżeczka
    żółtka - 2 szt.
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Bezy

Choinki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło zmiksuj z cukrem pudrem, aż uzyskasz jasny i puszysty krem. Dodaj żółtka, sok z cytryny, szczyptę soli i zmiksuj. Teraz miksując na najniższych obrotach miksera dodaj partiami przesianą mąkę.
  • 2. Żurawinę bardzo drobno pokrojoną dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj.
  • 3. Z ciasta ulep kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
  • 4. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 5-6 mm i wycinaj foremką ciastka. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 10 minut na jasnozłoty kolor. Upieczone wyjmij z piekarnika i pozostaw w blaszce do lekkiego przestygnięcia. Następnie wystudź na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować