Ciasteczka choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz cukier z wanilią. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę margarynę oraz jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 1 godzinę w lodówce.
2.Następnie ciasto podzielić na pół i rozwałkować na grubość ok. ½ cm. Wykrawać ciasteczka foremkami – gwiazdkami różnej wielkości. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. I piec w nagrzanym do 200stC 8-10 minut. Ja piekłam funkcją góra-dół z termoobiegem. Gotowe pierniczki odstawić do wystudzenia.
3.Białko lekko zmiksować, dodać partiami cukier puder i zmiksować na gęstą, lśniącą masę. Na końcu dodać barwnik spożywczy najlepiej w proszku i ponownie zmiksować. Lukier włożyć łyżką do rękawa cukierniczego i udekorować ciasteczka. Na środku każdego ciastka również położyć lukier i zlepić ciastka tak, aby powstała choinka. Na jedną choinkę potrzeba 8 ciasteczek.
Komentarze