Zapraszam na babeczki marchewkowe. Niby zwykłe, a jednak jakby niezwykłe. Przygotowanie ich w foremkach w kształcie choinek i dzwonków, do tego piękny lukier i każdy niejadek pochłonie tą babeczkę pełną marchewki. Serdecznie polecam:)
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
200 g mąki
200 g marchewki
2 jajka
100 g cukru do wypieków
100 g masła+ do wysmarowania foremek
200 ml maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
Lukier do choinek:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
Zielony barwnik
Kolorowe posypki
3 kostki gorzkiej czekolady
Lukier do dzwonków:
1,5 szklanki cukru pudru
Ok. 5 łyżek gorącej wody
Czerwony barwnik
Kolorowe posypki
Choinki i dzwonki marchewkowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do niej skórkę z pomarańczy.
Masło utrzeć na puszysty krem z cukrem.
2.Następnie dodawać po 1 jajku i za każdym razem zmiksować robotem. W trzech partiach dodać mąkę i maślankę za każdym razem miksując robotem do połączenia składników.
3.Na koniec dodać marchewkę i wymieszać łyżką.
Foremki w kształcie choinki i dzwonków dokładnie nasmarować masłem. Nałożyć ciasto, ale niezbyt obficie, aby się nie wylało podczas pieczenia. Piec w 170 st około 20 minut.
Upieczone babeczki wyjąć na kratkę do studzenia i zostawić do ostygnięcia
4.Lukrowanie:
Do miski przełożyć cukier puder, dodać wodę. Utrzeć. Dodać barwnik i dokładnie wymieszać. Polukrować choinki i obsypać posypką. Czekoladę rozpuścić i " polukrować" nią pieńki choinki.
Lukier do dzwonków przygotować w ten sam sposób i udekorować ciastka według uznania.
Z podanych składników wyszły mi 4 choinki i 12 dzwonków.
Smacznego!
Komentarze