Marchewkowo-pomarańczowe ciasto z kremem

4.48 (179 ocen)

  • 2 godz.

Prezentuję Wam marchewkowo- pomarańczowe ciasto z kremem mascarpone, które jest idealnym połączeniem smaków. Dodatek marchewki powoduje, że ciasto jest wilgotne, miękkie oraz niezwykle aromatyczne. To kolejne ciasto które wpisało się na listę moich ulubionych ciast.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki (na blachę 25 x 40) :
    Biszkopt:

    4 jajka
    4 łyżki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 łyżki cukru
    1 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto marchewkowe:

    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    3 duże marchewki
    1 szklanka oleju
    5 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    starta skórka z dwóch pomarańczy

    Masa:

    2 śmietany 30%- 330ml
    4 łyżki cukru pudru
    2 opakowania serka mascarpone- 250g
    2 kropelki olejku pomarańczowego

    Pozostałe:

    2 słoiki dżemu brzoskwiniowego -410g
    2 opakowania galaretki pomarańczowej
    20 dag płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.48 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Marchewkowo-pomarańczowe ciasto z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i powoli mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec ok. 30 min.

  • 2. Ciasto marchewkowe: 2 marchewki należy zetrzeć na średnich oczkach, a 1 na dużych. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i ubijamy tak długo aż powstanie biała kremowa masa. Dodajemy olej, startą marchew, skórkę pomarańczy i mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem ok. 30 minut w 180 C. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części.

  • 3. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Dżem podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy dopóki się nie rozpuści.

    Kolejność układania :
    biszkopt
    połowa dżemu z galaretką
    migdały
    ciasto marchewkowe
    krem
    ciasto marchewkowe
    pozostały dżem z galaretką
    migdały

Porady

Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Marchewka Mascarpone Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować