Marchewkowo-pomarańczowe ciasto z kremem

  • wyświetlono: 4494 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Prezentuję Wam marchewkowo- pomarańczowe ciasto z kremem mascarpone, które jest idealnym połączeniem smaków. Dodatek marchewki powoduje, że ciasto jest wilgotne, miękkie oraz niezwykle aromatyczne. To kolejne ciasto które wpisało się na listę moich ulubionych ciast.

aga20101
  • 120min

Składniki

Składniki (na blachę 25 x 40) :
Biszkopt:

4 jajka
4 łyżki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżki cukru
1 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto marchewkowe:

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 duże marchewki
1 szklanka oleju
5 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z dwóch pomarańczy

Masa:

2 śmietany 30%- 330ml
4 łyżki cukru pudru
2 opakowania serka mascarpone- 250g
2 kropelki olejku pomarańczowego

Pozostałe:

2 słoiki dżemu brzoskwiniowego -410g
2 opakowania galaretki pomarańczowej
20 dag płatków migdałowych

Sposób przygotowania przepisu:

Marchewkowo-pomarańczowe ciasto z kremem

  • 1. Wykonanie:
    Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i powoli mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec ok. 30 min.

  • 2. Ciasto marchewkowe: 2 marchewki należy zetrzeć na średnich oczkach, a 1 na dużych. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i ubijamy tak długo aż powstanie biała kremowa masa. Dodajemy olej, startą marchew, skórkę pomarańczy i mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem ok. 30 minut w 180 C. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części.

  • 3. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Dżem podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy dopóki się nie rozpuści.

    Kolejność układania :
    biszkopt
    połowa dżemu z galaretką
    migdały
    ciasto marchewkowe
    krem
    ciasto marchewkowe
    pozostały dżem z galaretką
    migdały

Porady

Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakipomarańczamarchewkaDyniamascarponejesienne smakijesienne słodkości

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe z kremem

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto marchewkowe z kremem

Wilgotne, mocno korzenne ciasto...

Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

Dodane przez: mzka

Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

Kolejna odsłona ciasta marchewkowego.

ciasto marchewkowe

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i...

Ciasto składa się z 2 marchewkowych...

Ciasto marchewkowe

Dodane przez: ZuzaNS

Ciasto marchewkowe z kremem

Świetny przepis na ciasto marchewkowe....

pyszne ciasto marchewkowe

Dodane przez: katrinaM24

ciasto marchewkowe z kremem i marchewkowym...

śliczne i pyszne jesienne ciasto

Marchewkowe

Dodane przez: czar_na89

Ciasto marchewkowe z kremem

Jest to przepyszne ciasto na każdą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.