Chlebowa zupa pomidorowa

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W niedzielę rosół. W poniedziałek pomidorowa. 

Nie tym razem. Z niedzielnej zupy powstało coś "ińszego", coś równie smacznego, jak pomidorowa. Bo pomidorówkę UBÓSTWIAM! Jednak pomyślałem o chlebie, "coby" go nie zmarnować. 'Sejw de chleb"! Tak też uczyniłem. Pożywnie, smacznie i bez marnowania produktów. Szczegóły poniżej.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 litra rosołu drobiowo-wołowego
    300 g czerstwego chleba
    4 ząbki czosnku
    400 g ziemniaków
    150 g wędzonej słoniny
    150 g wędzonego boczku
    2 pętka kiełbasy śląskiej
    1 cebula
    2 ugotowane marchewki
    1 łyżka czosnku niedźwiedziego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chlebowa zupa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebowa zupa pomidorowa 1. Ziemniaki kroimy w kostkę. Razem z pokrojoną marchewką dodajemy do rosołu. Gotujemy około 15 minut, od momentu zawrzenia.
    Chleb kroimy w kostkę, czosnek siekamy, zalewamy wodą (na równo z chlebem). Gotujemy przez kwadrans. Studzimy, miksujemy, dodajemy do zupy.
    Słoninę, boczek i kiełbasę kroimy w kostkę (boczek i kiełbasę w większą). Słoninę wytapiamy, smażymy kiełbasę i boczek. Mięso przekładamy do zupy. Dodajemy czosnek niedźwiedzi.
    Na pozostałym z wytopienia tłuszczu smażymy posiekaną cebulę. Razem z tłuszczem przekładamy do zupy.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerstwy chleb

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować