Zupa chlebowa

3 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Doskonale zdaję sobie sprawę z faktu, że "wielka" kuchnia nie liczy się z ograniczeniami... Ale, ale... Czy warianty ekonomiczne, muszą oznaczać zaraz coś złego?
Moim zdaniem nie! Z potrzeby zagospodarowania czerstwego chleba, solidnego kawałka skóry od wędzonego boczku i paru innych składników, dostępnych w każdej kuchni powstała zupa chlebowa!
Jest pożywna i nadaje się nie tylko na listopadowe chłody, choć powstała właśnie w tym późno jesiennym okresie.
Zainteresowanych odsyłam do szczegółowego przepisu, życząc smacznego!


  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g miąższu z czerstwego chleba
    200 g boczku wędzonego
    1 mała cebula
    1 kawałek skóry z boczku wędzonego
    2 duże ziemniaki
    1 marchew
    3 łyżki posiekanych "badyli" z natki pietruszki
    1,5 litra bulionu warzywnego
    1/2 łyżeczki mielonego kminku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka smalcu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa chlebowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa chlebowa 1. Do rondelka z bulionem dodajemy skórę z boczku oraz chleb. Od momentu zawrzenia, zmniejszamy płomień, gotujemy przez kilka minut. Blendujemy.
    Wrzucamy posiekany czosnek, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę (u mnie w półtalarki).
    Gotujemy do miękkości warzyw.
    Na rozgrzanym smalcu, smażymy pokrojony w kostkę boczek i posiekaną cebulę. Całość przekładamy do zupy, dodając kminek oraz posiekaną zieleninę.
    Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerstwy chleb

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować