Chlebki naan

0 (0 ocen)

Indyjskie chlebki doskonałe do ryb i mięs.

Składniki:

  • - 500 g mąki pszennej
    - 1 jajko
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - pół łyżeczki sody oczyszczonej
    - 1 łyżeczka soli
    - 2 łyżki masła
    - 300 ml mleka
    *opcjonalnie:
    - suszone zioła prowansalskie
    - suszona mięta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebki naan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać. Masło stopić, połowę dodać do mąki razem z roztrzepanym jajkiem. Dodać zioła i cały czas mieszając dodawać po trochu mleko. Wyrabiać chwilę rękami, by powstało elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodać trochę mąki. Podzielić ciasto na 8 kawałków i każdy rozwałkować tak, by powstał placek długości około 10-15 cm. Placki z ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem i z wierzchu posmarować pozostałym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 10 minut (po upieczeniu powinny być rumiane).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować