Chlebki naan

  • wyświetlono: 571 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Indyjskie chlebki doskonałe do ryb i mięs.

W_poszukiwaniu_inspiracji

Składniki

- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
- 300 ml mleka
*opcjonalnie:
- suszone zioła prowansalskie
- suszona mięta

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Chlebki naan

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać. Masło stopić, połowę dodać do mąki razem z roztrzepanym jajkiem. Dodać zioła i cały czas mieszając dodawać po trochu mleko. Wyrabiać chwilę rękami, by powstało elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodać trochę mąki. Podzielić ciasto na 8 kawałków i każdy rozwałkować tak, by powstał placek długości około 10-15 cm. Placki z ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem i z wierzchu posmarować pozostałym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 10 minut (po upieczeniu powinny być rumiane).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilz_roznych_stron_swiatakuchnia indyjskapieczywochlebkinaan
 

Komentarze

Podobne przepisy

Greckie chlebki pita

Dodane przez: joanna30

Greckie chlebki pita

Smaczne, łatwe do przygotowania...

Chlebki paprykowe

Dodane przez: kasiac

Chlebki paprykowe

Papryka dostępna jest cały rok....

.

Dodane przez: Anitka0804

Chlebki pita

Smaczne lekkie jak puch bułeczki...

Domowe chlebki pita

Dodane przez: Joanna Kryla

Domowe chlebki pita

Placki pita to okrągłe chlebki...

Wielkanocne chlebki do święconki

Dodane przez: bogusia82

Wielkanocne chlebki do święconki

W każdym wielkanocnym koszyczku...

Tureckie chlebki pita.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tureckie chlebki pita

Pierwszy raz upiekłam te chlebki...