Rozgrzewający krem z dyni

0 (0 ocen)

Dyniowy krem na mleczku kokosowym z imbirem oraz pastą sambal oelek. Doskonale rozgrzeje w zimne, jesienne popołudnia.

Składniki:

  • - dynia hokkaido (800g)
    - 4 cm kawałek korzenia imbiru
    - duża cebula
    - 2 łyżki oliwy
    - szczypta suszonego czosnku
    - 1,5 łyżki pasty sambal oelek
    - 2,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego
    - 165 ml mleczka kokosowego
    - szczypta pieprzu
    - szczypta soli
    - krem z octu balsamicznego
    - groszek ptysiowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Rozgrzewający krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wydrążoną dynię obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki. Imbir obieramy i kroimy w półplasterki, a cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa z dodatkiem sambalu. Następnie zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy mleczko kokosowe (można odłożyć dwie łyżki do dekoracji) i gotujemy około 20 minut. Zupę miksujemy i przecieramy przez sito i ponownie stawiamy na palniku. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Podajemy ozdobiony kleksami mleczka kokosowego lub kremem balsamicznym i posypany groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Halloween

Podobne przepisy

To może cię zainteresować