Cherry curd

  • wyświetlono: 685 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wiśniowy krem z nutą kokosa. Używam go do przekładania ciasteczek, świetnie sprawdzi się także jako nadzienie do tarty wiśniowej.

W_poszukiwaniu_inspiracji

Składniki

- duża garść mrożonych wiśni (wydrylowanych)
- 2 jajka
- 70 g masła
- pół szklanki cukru
- czubata łyżka wiórek kokosowych

Sposób przygotowania przepisu:

Cherry curd

  • 1. Rozmrożone i umyte wiśnie wrzucamy do blendera i bardzo mocno rozdrabniamy. Przekładamy do metalowej miski. Dodajemy lekko roztrzepane jajka, cukier i drobno pokrojone masło. Wsypujemy wiórki i całość dokładnie mieszamy trzepaczką. Miskę stawiamy na małym rondlu z gotującą się wodą (woda nie może dotykać miski), zmniejszamy gaz na średni i podgrzewamy krem, co jakiś czas mieszając, Gdy masa zacznie gęstnieć (może to potrwać nawet 20-25 minut) zaczynamy mieszać cały czas. W innym przypadku powstaną grudki. Gdy masa osiągnie konsystencję budyniu należy ściągnąć miskę z rondelka. Teraz wystarczy krem przetrzeć przez gęste sitko i przestudzić. Jeśli nie wykorzystujemy go od razu, to ostudzony przekładamy do słoika, szczelnie zakręcamy i chowamy do lodówki

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatalatoWiśniecurd

Komentarze

Podobne przepisy

lemon curd

Dodane przez: PolskaGotuje

Lemon curd - krem cytrynowy

Sprawdza się jako krem do tartelek,...

Domowy lemon curd z limonką

Dodane przez: Paulina Nosek

Domowy lemon curd z limonką

Pyszny krem do ciast, naleśników...

Pikle z ogórków

Dodane przez: Iwona75

Pikle z ogórków

Pikle z ogórków zawsze robiła moja...

Grzybki w occie marynowane

Dodane przez: ewaeu

Grzybki w occie marynowane

Nazbieraliśmy sporo grzybów i oczywiście...

sałatka z cukinii

Dodane przez: Magda_Z

Sałatka z cukinii i papryki na zimę

Świetnie nadaje się do obiadu.

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę

Dodane przez: edytaha

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę

W sezonie, kiedy fasolka jest najsmaczniejsza...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE