Chlebki Naan

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Chlebki Naan są świetnym dodatkiem do indyjskich dań typu curry czy jako pieczywo do nadziania ulubionymi składnikami (jak np. pitę). Podobne do naszych rodzimych podpłomyków sprawdzają się także jako spód do "pizzy". Chociaż tradycyjnie piecze się je w kamiennym piecu zwanym tandoor, bez problemu można je wykonać także w warunkach domowych.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 szkl. letniej wody
    -2 łyżeczki miodu
    -opakowanie drożdży instant
    -400 g mąki pszennej lub 250 g pełnoziarsnistej pszennej + 150 g zwykłej
    -1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego
    -2 łyżeczki soli
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 jajko
    -3 łyżki masła
    -3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Pieczywo Chleb

Chlebki naan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód rozpuścić w letniej wodzie, Dodać drożdże i odstawić na kilka minut aż zaczną pracować.
    W misce umieścić mąkę,jajko, jogurt naturalny, sól i proszek do pieczenia. Dodać rozczyn. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
    W międzyczasie w małym rondelku rozpuścić masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
    Rozgrzać patelnię z grubym dnem. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej formować kulę. Wałkować na placki o grubości około 5-7mm. Każdy placek smarować po obu stronach masełkiem czosnkowym. Smażyć na gorącej patelni po około 2 minuty z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pita

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować