Chlebki naan a'la pizzerinki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Jeden z lepszych domowych fastfoodów.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300g mąki
    ¼ szklanki ciepłej wody
    10g drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    ½ łyżeczki soli
    3 łyżki jogurtu naturalnego

    Dodatkowo:

    200g pieczarek
    1 mała cebula
    Kilkanaście zielonych oliwek
    Kilkanaście czarnych oliwek
    Mały słoiczek suszonych pomidorów
    150g sera żółtego
    3 łyżki masła klarowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Pizzerinki Przekąski

Chlebki naan a'la pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, drożdże, cukier oraz łyżkę mąki mieszamy ze sobą i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy jogurt, sól oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy kilka minut i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
    W tym czasie kroimy pieczarki oraz siekamy cebulę. Smażymy na rozgrzanej 1 łyżce masła, z drobiną soli aż do momentu odparowania wody.
    Gotowe ciasto dzielimy na ok 8 części. Każdą delikatnie podsypujemy mąką i cienko rozwałkowujemy. Odrobinę masła rozsmarowujemy na patelni grillowej. Na rozgrzanej smażymy chlebek z jednej strony ok 2 minuty, po czym obracamy na drugą stronę, nakładamy odrobinę sera, pieczarek, pokrojonych oliwek i suszonych pomidorów, ponownie sera i smażymy ok 3 minut. Tak przygotowane pizzerinki podajemy na ciepło lub na zimno, z ulubionymi sosami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować