300g mąki
¼ szklanki ciepłej wody
10g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
3 łyżki jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
200g pieczarek
1 mała cebula
Kilkanaście zielonych oliwek
Kilkanaście czarnych oliwek
Mały słoiczek suszonych pomidorów
150g sera żółtego
3 łyżki masła klarowanego
Chlebki naan a'la pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę, drożdże, cukier oraz łyżkę mąki mieszamy ze sobą i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy jogurt, sól oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy kilka minut i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
W tym czasie kroimy pieczarki oraz siekamy cebulę. Smażymy na rozgrzanej 1 łyżce masła, z drobiną soli aż do momentu odparowania wody.
Gotowe ciasto dzielimy na ok 8 części. Każdą delikatnie podsypujemy mąką i cienko rozwałkowujemy. Odrobinę masła rozsmarowujemy na patelni grillowej. Na rozgrzanej smażymy chlebek z jednej strony ok 2 minuty, po czym obracamy na drugą stronę, nakładamy odrobinę sera, pieczarek, pokrojonych oliwek i suszonych pomidorów, ponownie sera i smażymy ok 3 minut. Tak przygotowane pizzerinki podajemy na ciepło lub na zimno, z ulubionymi sosami.
Komentarze