Chlebek dyniowy z makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Chlebek ma przepiękny żółty kolor. Jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Smakuje ze słodkimi i pikantnymi dodatkami.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki pszennej

    łyżeczka soli

    łyżka cukru

    op. drożdży instant (7g)

    1 szkl puree z dyni hokkaido

    1/2 szkl ciepłego mleka

    2 łyżki stopionego masła

    łyżka maku do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek dyniowy z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło i mleko. Wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeszcze raz zagnieść i włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem posmarować wodą i posypać makiem.

    Chlebek piec ok 30 minut do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować