Chlebek dyniowy

5 (185 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Raz na jakiś czas można przygotować swój chlebek. Polecam chlebek dyniowy.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 3 dkg drożdży
    1 łyżeczka cukru
    100ml mleka
    40 dkg mąki pszennej pelnoziarnistej
    1 szklanka puree z dyni
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1gl9c7j 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać troszeczkę ciepłego mleka, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 20 min.
  • image-1wtlbwb 2. Dynię , obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę. Wsypać do garnka, podlać niewielką ilością wody, podgotować . Następnie zmiksować, wystudzić
  • image-0sd5qk4 3. Do miski wsypać mąkę, dodać dynię, sół, zaczyn z drożdży i pozostałe mleko. Wymieszać, jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodać mleko. Wyrabiać około 5 min. Dodać oliwę, wyrabiać aż prawie nie będzie kleić się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
  • image-26sdmfs 4. Następnie przygotować keksówkę o rozm . 11X29 cm wysmarować tłuszczem i posypać otrębami. Wyrośnięte ciasto przemięsić i nałożyć do formy. Odstawić do wyrośnięcia. Jeśli ciasto podwoi swoją objętość wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni , piec około 40 min. Po upieczeniu chleb pozostawić w piekarniku na około 5min, wyjąć z piekarnika , polać zimną wodą i przykryć ściereczką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować