Chlebek dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać troszeczkę ciepłego mleka, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 20 min.
2.Dynię , obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę. Wsypać do garnka, podlać niewielką ilością wody, podgotować . Następnie zmiksować, wystudzić
3.Do miski wsypać mąkę, dodać dynię, sół, zaczyn z drożdży i pozostałe mleko. Wymieszać, jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodać mleko. Wyrabiać około 5 min. Dodać oliwę, wyrabiać aż prawie nie będzie kleić się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
4.Następnie przygotować keksówkę o rozm . 11X29 cm wysmarować tłuszczem i posypać otrębami. Wyrośnięte ciasto przemięsić i nałożyć do formy. Odstawić do wyrośnięcia. Jeśli ciasto podwoi swoją objętość wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni , piec około 40 min. Po upieczeniu chleb pozostawić w piekarniku na około 5min, wyjąć z piekarnika , polać zimną wodą i przykryć ściereczką.
Komentarze