Chleb z sokiem z buraków

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne domowe pieczywo. Dodając sok z buraczków uzyskałam piękny różowy kolor skórki chlebka. W smaku sok buraczkowy nie jest wyczuwalny. Polecam

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl mąki pszennej razowej
    2 szkl mąki pszennej
    7 g suszonych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oleju
    10 łyżek soku z czerwonych buraków
    1 szkl ciepłej wody
    czarnuszka do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z sokiem z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesypujemy obie mąki, drożdże i sól, mieszamy. Następnie wlewamy olej, sok z buraczków oraz ciepłą wodę. Wyrabiamy dłonią ciasto, aż nie będzie się kleić, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy chleb do foremki keksowej, posypujemy czarnuszką, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować