Zapraszam na pyszne domowe pieczywo. Dodając sok z buraczków uzyskałam piękny różowy kolor skórki chlebka. W smaku sok buraczkowy nie jest wyczuwalny. Polecam
4 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 szkl mąki pszennej razowej
2 szkl mąki pszennej
7 g suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
10 łyżek soku z czerwonych buraków
1 szkl ciepłej wody
czarnuszka do posypania
Chleb z sokiem z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski przesypujemy obie mąki, drożdże i sól, mieszamy. Następnie wlewamy olej, sok z buraczków oraz ciepłą wodę. Wyrabiamy dłonią ciasto, aż nie będzie się kleić, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy chleb do foremki keksowej, posypujemy czarnuszką, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy na kratce.
Komentarze