Chleb Słonecznikowy Mieszany

4.25 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Domowy chleb mieszany składa się z mąki pszennej, orkiszowej i owsianej, jest łatwy do przygotowania i na pewno będzie Wam smakował. Zapraszam po przepis.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 340 g mąki pszennej typ 650
    100 g mąki pszennej typ 450
    50 g mąki orkiszowej
    50 g mąki owsianej
    300 ml ciepłego mleka
    20 g świeżych drożdży
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    5 łyżek słonecznika
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb słonecznikowy mieszany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W ciepłym mleku rozkruszamy drożdże i dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy do ruszenia.
    2. W misce umieszczamy wszystkie mąki, dodajemy sól i 4 łyżki słonecznika (1 łyżkę zostawiamy do posypania po wierzchu) kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do miski z mąka i zaczynamy wyrabiać ciasto, w trakcie dolewając roztopione masło.
    3. Wyrobione ciasto odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
    4. Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy, formujemy bochenek i wykładamy na blaszkę obsypaną mąką.
    przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia.

    Przed pieczeniem smarujemy go woda i obsypujemy słonecznikiem, możemy też naciąć chlebek.

    Pieczemy w 200 stopniach najpierw przez 30 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 20 minut.

    Upieczony chlebek wykładamy na kratkę aby ostygł. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować