Domowy chleb mieszany składa się z mąki pszennej, orkiszowej i owsianej, jest łatwy do przygotowania i na pewno będzie Wam smakował. Zapraszam po przepis.
20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
340 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki pszennej typ 450
50 g mąki orkiszowej
50 g mąki owsianej
300 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
2 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
5 łyżek słonecznika
Chleb słonecznikowy mieszany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W ciepłym mleku rozkruszamy drożdże i dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy do ruszenia.
2. W misce umieszczamy wszystkie mąki, dodajemy sól i 4 łyżki słonecznika (1 łyżkę zostawiamy do posypania po wierzchu) kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do miski z mąka i zaczynamy wyrabiać ciasto, w trakcie dolewając roztopione masło.
3. Wyrobione ciasto odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
4. Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy, formujemy bochenek i wykładamy na blaszkę obsypaną mąką.
przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia.
Przed pieczeniem smarujemy go woda i obsypujemy słonecznikiem, możemy też naciąć chlebek.
Pieczemy w 200 stopniach najpierw przez 30 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
Upieczony chlebek wykładamy na kratkę aby ostygł. Smacznego !
Komentarze