Chleb pszenny z ziarnami

5 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Domowy chlebek na zakwasie naturalnym z dodatkiem jogurtu naturalnego i ziaren.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Foremka 12x24 cm
    Składniki:
    1 szklanka domowego zakwasu chlebowego(około 200 ml)
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka soli
    500 ml mąki pszennej typ 550 – 2 szklanki
    3 łyżki ziaren słonecznika
    3 łyżki siemienia lnianego
    3 łyżki płatków owsianych
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb pszenny z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski dodać przesianą mąkę, sól, zakwas, płatki, siemię i słonecznik oraz jogurt – wyrobić dobrze ciasto. Foremkę delikatnie natłuścić, posypać ziarnami siemienia, wyłożyć ciasto, zwilżyć, posypać wierzch ziarnami – odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piec 25 minut, następnie zmniejszyć temp. do 175 stopni i piec w tej temp. około 30 minut.

Porady

1. do ciasta chlebowego można dodać ziarna dyni, czarnuszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować