Chleb pszenny z ziarnami

4.5 (168 ocen)

Ten chleb jest pyszny,wypełniony ziarnami-robi się go bezproblemowo.Ma wspaniały smak i aromat-bardzo polecam.

Składniki:

  • Zaczyn
    50 g zakwasu żytniego
    100 g mąki pszennej 550
    100 g wody
    Ziarna
    50 g siemienia lnianego
    40 g nasion słonecznika
    10 g nasion sezamu
    Składniki ciasta chlebowego
    250 g zaczynu
    1oo g ziaren
    500 g mąki pszennej 550
    100 g mąki pszennej razowej 2000
    ok. 250 g wody
    1,5 łyżki soli

Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Zakwas

Chleb pszenny z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn
    W wieczór poprzedzający dzień pieczenia do zakwasu dodać mąkę i wodę.Wymieszać,przykryć i odstawić na 12-14 godz. w temperaturze pokojowej.Przed dodaniem do właściwego ciasta powinien podwoić swoją objętość i lekko opaść.
    Ziarna
    Wieczorem namoczyć siemię lniane w 100 g gorącej wody.
    Słonecznik i sezam podprażyć na suchej patelni .
    Ciasto chlebowe
    W dniu wypieku mąkę wymieszać delikatnie z wodą i odstawić na 20-30 minut.Po tym czasie dodać cały zaczyn i namoczone siemię lniane ,a po krótkim wyrobieniu(4-5 min) sól i pozostałe składniki.Wyrabiać jeszcze przez kilka minut,skorygować konsystencję ciasta,dodając ewentualnie wodę lub mąkę.Ciasto ma utworzyć kulę.Przykryte ciasto odstawić na 10 minut,potem jeszcze raz krótko wyrobić i przykryte folią odstawić na 2,5 godz do wyrośnięcia.Po 1 godz. ciasto wyjąć z miski,rozciągnąć na blacie,pozbywając się dwutlenku węgla,uformować kulę,zakładając boki do środka.Ponownie włożyć do miski i szczelnie zakryć.
    Po tym czasie ciasto wyjąć,podzielić na dwie części,uformować bochenki .Włożyć do foremek keksowych wysmarowanych smalcem i wysypanych mąką razową.Chlebki nakryć lekko folią i pozostawić do wyrośnięcia na 2-3 godz.Piekarnik 230 C,na dno wysypać kilka kostek lodu. Chlebki posmarować osoloną wodą i posypać ziarnami-nie prażonymi. Piec około 30-40 minut.Wystudzić na kratce.

Porady

Do ciasta można dodać drożdże wielkości połowy orzecha laskowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka Woda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować