Ten chleb jest pyszny,wypełniony ziarnami-robi się go bezproblemowo.Ma wspaniały smak i aromat-bardzo polecam.
Składniki:
Zaczyn
50 g zakwasu żytniego
100 g mąki pszennej 550
100 g wody
Ziarna
50 g siemienia lnianego
40 g nasion słonecznika
10 g nasion sezamu
Składniki ciasta chlebowego
250 g zaczynu
1oo g ziaren
500 g mąki pszennej 550
100 g mąki pszennej razowej 2000
ok. 250 g wody
1,5 łyżki soli
Chleb pszenny z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn
W wieczór poprzedzający dzień pieczenia do zakwasu dodać mąkę i wodę.Wymieszać,przykryć i odstawić na 12-14 godz. w temperaturze pokojowej.Przed dodaniem do właściwego ciasta powinien podwoić swoją objętość i lekko opaść.
Ziarna
Wieczorem namoczyć siemię lniane w 100 g gorącej wody.
Słonecznik i sezam podprażyć na suchej patelni .
Ciasto chlebowe
W dniu wypieku mąkę wymieszać delikatnie z wodą i odstawić na 20-30 minut.Po tym czasie dodać cały zaczyn i namoczone siemię lniane ,a po krótkim wyrobieniu(4-5 min) sól i pozostałe składniki.Wyrabiać jeszcze przez kilka minut,skorygować konsystencję ciasta,dodając ewentualnie wodę lub mąkę.Ciasto ma utworzyć kulę.Przykryte ciasto odstawić na 10 minut,potem jeszcze raz krótko wyrobić i przykryte folią odstawić na 2,5 godz do wyrośnięcia.Po 1 godz. ciasto wyjąć z miski,rozciągnąć na blacie,pozbywając się dwutlenku węgla,uformować kulę,zakładając boki do środka.Ponownie włożyć do miski i szczelnie zakryć.
Po tym czasie ciasto wyjąć,podzielić na dwie części,uformować bochenki .Włożyć do foremek keksowych wysmarowanych smalcem i wysypanych mąką razową.Chlebki nakryć lekko folią i pozostawić do wyrośnięcia na 2-3 godz.Piekarnik 230 C,na dno wysypać kilka kostek lodu. Chlebki posmarować osoloną wodą i posypać ziarnami-nie prażonymi. Piec około 30-40 minut.Wystudzić na kratce.
Porady
Do ciasta można dodać drożdże wielkości połowy orzecha laskowego.
Komentarze