Chleb pszenny z dodatkiem kwasu z ogórków kiszonych

4.33 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ja dziś dla was z propozycją na przepyszny swojski chlebek z ziarnami i dodatkiem różnych nasion, jeśli zainteresuje Państwa przepis zapraszam na blog

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki z górką mąki Babuni typ 650,
    1 szklanka z górką mąki tortowej typ 405,
    0,5 szklanki soku z ogórków kiszonych,
    1,5 szklanki ciepłej wody,
    1 łyżeczka cukru,
    1 płaska łyżka soli drobnej,
    1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
    5 łyżek oleju,
    2 łyżki siemienia lnianego,
    1 łyżka sezamu czarnego,
    2 łyżki słonecznika łuskanego,
    1 łyżka sezamu białego,
    1 szklanka to poj. 250 ml
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb pszenny z dodatkiem kwasu z ogórków kiszonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb 1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia
  • chleb 2. Wyrośnięte ciasto wymieszać a następnie przełożyć do dowolnej formy wysmarowanej masłem, wyrównać wierzch i także można posypać nasionami, pozostawić do ponownego wyrośnięcia
  • chleb 3. Podrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 210 stopni i piec 60 minut, po 20 minutach nakryć chleb folią aluminiową zmniejszyć temperaturę na 160 minut, po tym czasie zdjąć folię zwiększyć temperaturę na 200 stopni i podpiec jeszcze przez 15 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika
  • chleb 4. Wyjęty chlebek studzić na kratce
  • chleb 5. Chleb świetnie się kroi, nadaje się na śniadanie jak i kolację
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone ogórki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować