Chleb na kwasie z ogórków kiszonych

  • wyświetlono: 2245 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 3

Chleb w którym jedynym "mokrym" składnikiem jest kwas z ogórków kiszonych. Dzięki jego dodatkowi smakuje "prawie" jak chleb na zakwasie ;) Skórka jest niezwykle, bardzo przyjemnie, chrupiąca. Środek jest bardzo miękki i delikatny, o lekkim smaku kwasu.

dorota w
  • 110min

Składniki

400 g mąki pszennej
250 ml kwasu z ogórków kiszonych
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli



Sposób przygotowania przepisu:

Chleb na kwasie z ogórków kiszonych

  • 1. Drożdże rozetrzeć łyżką razem z cukrem. Odstawić na ok. 10 minut.
  • 2. Wlać kwas z ogórków kiszonych, wsypać sól i mąkę pszenną, krótko wyrobić na jednolite ciasto. .
  • 3. Przełożyć do foremki keksowej o wymiarach 25x11 cm (mierząc po wierzchu formy). Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • 4. Wyrośnięty chleb posmarować wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C, piec ok. 35-40 minut
  • 5. Upieczony chleb wyjąć z formy, zostawić do ostygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babciogórki kiszonechlebdrożdżechleb na drożdżachkwas z ogórkówdrożdżowy chleb

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb na zakwasie z czarnuszką

Dodane przez: zzewa

Chleb na zakwasie z czarnuszką

Nie ma to jak domowy chleb na zakwasie

Chleb z kminkiem na zakwasie

Dodane przez: Skotka

Chleb z kminkiem na zakwasie

Bardzo lubimy domowe pieczywo....

Chleb na maślance

Dodane przez: Ola1984

Chleb na maślance z otrębami i ziarnami

Ten chleb nie wymaga zagniatania...

Chleb z kiszonymi ogórkami

Dodane przez: RedakcjaPP

Chleb z kiszonymi ogórkami

Taki świeżo upieczony chleb smakuje...

image-0sjst9a

Dodane przez: Alex M

Chleb z amarantusem na zakwasie

Bardzo wilgotny i długo świeży...

Chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach

Dodane przez: akrobatka22

Chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach

Prosty chleb pszenny z siemieniem...