Chleb pszenny na szybko

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

A więc no tak podałam przepis na ciasto a teraz podam wszystkim przepis na najwspanialszy w moim wykonaniu chlebek pszenny drożdżowy, może wygląda jak wielka buła ale nie do końca ponieważ nie jest słodki

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej,

    1 płaska łyżka soli drobnej,

    1 płaska łyżka cukru,

    1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,

    1,5 szklanki ciepłej wody z mlekiem,

    4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenny na szybko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb 1. A więc tak do miski wsypać cztery szklanki mąki na mąkę wsypać sól, cukier oraz suszone drożdże a następnie wlać wodę zmieszaną z mlekiem 2 % tak aby było półtorej szklanki. Wszystko wyrobić a w czasie wyrabiania całości wsypać jeszcze pół szklanki mąki i wyrabiać do czasu aż będzie się ciasto odklejało od miski, po tym czasie wlać olej i wyrobić do momentu wchłonięcia oleju przez ciasto. Tak przygotowane odstawić pod ściereczką na 20 minut aby odpoczęło
  • chleb 2. Gdy ciasto już odpoczęło po wyznaczonym czasie i jest widoczne gołym okiem że podrosło przez czas leżakowania wtedy po boku wsypać dwie łyżki mąki i kolejny raz wyrobić do wchłonięcia przez ciasto podsypanej mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do naczynia żaroodpornego głębokiego wyłożonego papierem do pieczenia, ponacinać ciasto w poprzek a następnie posmarować roztrzepanym jakiem z mlekiem i można posypać dowolnymi nasionami. Tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( uwaga ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów a w czasie wyrastania nie stawiać na kaloryfer czy piec )
  • chleb 3. Jak już ciasto na chleb pięknie wyrosło i podwoiło swoją objętość nastawić piekarnik na 200 stopni rozgrzać go, włożyć przygotowane wyrośnięte ciasto i piec przez 60 minut, 15 minut przed końcem nakryć chleb folią aluminiową błyszczącą stroną w stronę chleba aby nie spaliła się góra chlebka a w środku aby dobrze się upiekł. Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika a następnie razem z papierem przełożyć go na kratkę, górę chlebka zwilżyć wodą i pozostawić do ostygnięcia
  • chleb 4. Ostygnięty chlebek oddzielić od papieru do pieczenia, bardzo ładnie odchodzi od papieru nic się nie klei. Wyszedł mi tak piękny i duży że byłam aż pozytywnie zaskoczona to mój pierwszy tak cudowny chlebuś. Gotowy chlebek przełożyć na deskę do krojenia
  • chleb 5. Mój cudowny osobisty chlebuś mocno pachnący zanim zdążyli go zjeść moi głodomorki podałam z masłem prawdziwym oraz wędliną jaką miałam. Tak wspaniały chlebek można jeść nawet z samym masłem i solą a także z dowolnym dżemem czy marmoladą w sumie kto z czym woli. U mnie syn piętkę czy dupka bo zależy u kogo jak się mówi zjadł suchą bez niczego i był zachwycony chlebkiem a dodam że syn ma prawie 18 lat i jest strasznie wybredny co do jedzenia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować