Chleb pszenny na maślance

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny i domowy chlebek. Do ciasta dodałam maślankę oraz ziarna słonecznika. Polecam chlebek na śniadanie lub kolację.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na zaczyn :
    1/3 kostki drożdży
    szczypta cukru
    3 łyżki ciepłej wody
    1 łyżka mąki
    Pozostałe składniki na ciasto :
    1 szklanka maślanki
    2 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżka oleju
    2 - 3 łyżki nasion słonecznika
    Ponadto :
    keksówka 12 x 24
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenny na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenny na maślance 1. Do miski wkruszamy drożdże i dodajemy pozostałe składniki na zaczyn. Mieszamy aż się połączą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
    Do zaczynu dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto.. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę i przekładamy do keksówki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Keksówkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować