Pyszny domowy chleb może być prezentem dla znajomych.
Składniki:
250 g mąki pszennej typ 500
250 g mąki pszennej typ 750
200 ml letniej wody
100 ml letniego mleka
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
5 łyżek oleju ryżowego
Chleb pszenny na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wrzucić drożdże, wsypać cukier i mieszać aż drożdże zrobią się płynne.
Mleko wymieszać z wodą i solą, wlać do drożdży i wsypać obie mąki.
Wyrobić ciasto i oprószone mąką zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podrośnie znowu ciasto wyrobić i przełożyć je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Wierzch oprószyć mąką i zostawić ciasto przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
Gdy podrośnie zrobić ostrym nożem na ukos nacięcia i wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec chleb 30 minut.
Potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15 minut a potem upieczony chleb wystudzić na kratce.
Porady
wymiary keksówki to 12 x 30 cm mierząc górne krawędzie blaszki
Komentarze